Je bekijkt nu Encore

Encore

Encore en ik kennen elkaar al van de tijd dat hij nog bij zijn vorige eigenaresse op stal stond. Een bijzonder leuke herkenning volgt zodra we contact maken! Zijn huidige eigenaresse Dominique heeft een consult aangevraagd omdat ze radeloos is. Ze herkent haar Cor, zoals ze hem liefkozend noemt, niet meer. Van vrolijk en werkwillig is hij veranderd in een boos uitkijkend paard, die zowel onder het zadel als aan de hand in verzet komt. Dreigend aan de longeerlijn door recht voor haar te staan en het tonen van het wit in zijn ogen, geeft hij duidelijk aan dat iets hem niet zint. Het is zó haar Cor niet. De climax komt tijdens een valpartij waarbij ze een hersenschudding oploopt en haar ribben en knie blesseert. Wat is er toch met hem aan de hand?? Dat is de hoofdvraag voor het consult met Cor.

Een paar maanden geleden heeft hij een nieuw zadel gekregen. Volledig op maat gemaakt op zijn lichaamsbouw, met een dito op maat gemaakt prijskaartje. Dit laatste is niet het belangrijkste; alleen het beste komt op zijn rug. De eerste twee weken gaat het nog, waarna in vlot tempo zijn gemoed en temperament veranderd. Ik ben nog maar halverwege de introductie van mijn vraag om mij dit zadel te laten voelen, als mijn schouders in een ruk naar achteren ge(d)rukt worden. Onderbouwing: Tijdens een consult is de energie van het dier en die van mij gekoppeld. Hierdoor gaat informatie over en weer. Denk aan emotie, maar ook aan het letterlijk fysieke gevoel. Wat het dier voelt, voel ik in mijn lichaam. Ik ben enkel de vertaalslag, het doorgeefluik, van het dier naar zijn eigenaar. Met deze informatie kan vervolgens gericht aan een oplossing gewerkt worden, waardoor het welzijn van het dier uiteindelijk verbeterd.

Cor windt er geen doekjes om; het zadel voelt als een bankschroef. Het kan niet fouter liggen dan dit. Mijn schouderbladen zitten nagenoeg tegen elkaar aangedrukt en worden naar achteren, naar mijn rug, gedwongen. Cor laat voelen hierdoor compleet geen ruimte meer te hebben in de lengte spieren in zijn nek. Doordat zijn schouders extreem naar zijn rug gedrukt worden, worden de spieren in zijn nek uitgerekt. De bedoeling onder het zadel is dat het paard zich zelf gaat dragen door ontspannen af te buigen vanuit de schoft. Deze ruimte is er niet, de max is bereikt en zorgt voor alles behalve ontspanning.

Er is nog een zadel. Een ’tweedehandsje’, op de kop getikt om te testen of het maatwerkzadel de boosdoener is of dat er toch iets anders aan de hand is. Zadel twee passeert de revue in het consult en mijn schouders floepen op de plek waar ze horen te zitten. Er zit een fijne ronde drukverdeling over de zweetbladen. De nekspieren doen een vreugdedansje doordat ze de ruimte weer hebben om te stretchen. Tweedehands of niet, dit zadel voelt als een weldaad. Met heus her en der punten voor optimalisatie, maar in basis ligt deze voortreffelijk! Cor heeft zijn punt helder gemaakt, waarmee de start gemaakt is om op de juiste manier weer op te bouwen. Dominique en ik brengen de volgorde in kaart om Cor weer soepel in het lijf te krijgen. Eén ding is duidelijk; het maatwerkzadel moet er nóóit weer op!

Dat het maatwerkzadel de grote boosdoener is geweest blijkt uit een geheel ontspannen foto van Cor onder het tweedehandse zadel. Deze foto geeft fantastisch weer hoe goed een paard zelf in staat is om over externe factoren als een zadel en ruiterdruk te communiceren. De start is altijd het voelen van het zadel zonder ruiterdruk. Hierna bouwen we het uit mét ruiterdruk en neemt het paard me mee in stap, draf en galop. Ligt het niet volledig aan het zadel, maar heeft de ruiter een voorkeurskant om meer op links of op rechts te zitten, dan komt dat als verschil tussen zonder en met ruiterdruk naar voren. Cor en Dominique hebben de eerste stappen gezet naar het weer samenwerken zoals beide het zo graag willen. Het maatwerkzadel is weer terug naar de leverancier (!!) en wordt verkocht. Ongetwijfeld een fijn zadel, maar absoluut niet gemaakt voor Cor…

Dank Dominique voor het mogen delen van jullie ervaring! 😘😘

Twijfel jij over de ligging van je zadel? Of wil je weten hoe jouw paard het zadel ervaart? Je paard heeft het antwoord waarmee je pas écht een passend maatwerkzadel creëert. – I.v.m. corona; de consulten gaan op afstand, dus ik hoef niet bij jou of je paard te komen.- Stuur me gerust een bericht via info@communicaid.nl of via de fb-pagina van Communicaid.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.